Od blizu

Pred dnevom muzejev odprli panojsko razstavo in razglasili Valvasorjeve nagrajence

petek, 17. maj

Muzejske organizacije so dan pred mednarodnim dnevom muzejev, ki bo v soboto, predstavile svoje aktivnosti. Ob tem so odprli že tradicionalno panojsko razstavo pri Slovenskem etnografskem muzeju, kjer na svoje vsebine opozarjajo državni muzeji. Razglasili so tudi prejemnike Valvasorjevih nagrad, ki jih bodo podelili prihodnji teden.

Intervju

Direktorica Narodnega muzeja Kos Zabel: Muzeji tudi s pomembno vlogo za mir med narodi

četrtek, 16. maj
pogovarjala se je Maja Lazar

Direktorica Narodnega muzeja Mateja Kos Zabel je v pogovoru pred mednarodnim dnevom muzejev 18. maja za STA spregovorila o pomenu muzejev danes, pa tudi o aktualnem vprašanju kulturne restitucije. Kot je med drugim povedala, imajo muzeji poleg drugega tudi pomembno vlogo pri sodelovanju in za mir med narodi.

Slovenija

Televizija Slovenija od EBU zahteva pojasnila glede letošnje Evrovizije

petek, 17. maj

Televizija Slovenija je zaradi dogodkov in posledic letošnjega izbora za Pesem Evrovizije na vodstvo Evropske radiodifuzne zveze (EBU) naslovila nekaj najbolj nujnih vprašanj, ki, kot so sporočili, zahtevajo odgovore in razpravo. RTV Slovenija je že pred izborom EBU pozvala k strokovni razpravi, so danes sporočili iz RTV Slovenija.

Svet

V Beogradu razstava fotografij Plečnikovih del

petek, 17. maj

V osrednjem mestnem parku v srbski prestolnici so v četrtek odprli fotografsko razstavo del arhitekta Jožefa Plečnika z naslovom Gradimo mostove skozi kulturo. Edini realiziran projekt Plečnika v Srbiji je cerkev svetega Antona Padovanskega v Beogradu, zaznamuje pa jo njegov prepoznaven arhitekturni slog.

Svet

Coppolov Megalopolis v Cannesu sprejeli z žvižgi in aplavzom

petek, 17. maj

Hollywoodski velikan in v preteklosti že z dvema zlatima palmama nagrajeni Francis Ford Coppola se je v četrtek vrnil na filmski festival v Cannesu s svojim dolgo pričakovanim filmom Megalopolis in naletel na mešan odziv. Nekateri filmski zvezdniki pa so se na festivalu na diskreten način odzvali tudi na vojno v Gazi.

Slovenija

V Mariboru deveta edicija Trienala umetnost in okolje

petek, 17. maj

V Mariboru se danes začenja deveta edicija Trienala umetnost in okolje EKO. Tokrat so za prizorišče izbrali modernistično vilo v središču mesta, kjer je bil nekoč sanatorij. Z razstavo Oči v skali dajejo moč primarnemu čustvu strahu, da nas po navedbah UGM prebudi iz otopelosti do opozoril znanosti, za katere se zdi, kakor da so odpovedala.

Slovenija

Ljubljanske potujoče knjižnice vozijo že 50 let

četrtek, 16. maj

Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana je v sklopu Festivala in strokovnega posvetovanja potujočih knjižnic na Kongresnem trgu na voljo ogled 18 polno opremljenih bibliobusov iz Slovenije in tujine. Na današnjem odprtju festivala so poudarili dostopnost do knjig in informacij, ki jih omogočajo potujoče knjižnice.

Slovenija

Znan tekmovalni program kranjskega filmskega festivala Krafft

četrtek, 16. maj

Znan je tekmovalni program filmskega festivala Krafft, ki bo letos v Kranju potekal med 15. in 22. junijem. V igri bodo dosežki svetovne filmske produkcije, od režijskega prvenca igralke Paole Cortellesi, ki je v italijanskih kinih premagal Barbie, do pretresljive zgodbe o palestinskem učitelju, ki ga igra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri.

Svet

Umrla kanadska pisateljica, Nobelova nagrajenka Alice Munro

sreda, 15. maj

V 93. letu je umrla kanadska pisateljica, Nobelova nagrajenka za literaturo Alice Munro, znana kot velika mojstrica kratkih zgodb. Njena urednica Deborah Treisman in dolgoletni prijatelj David Staines sta za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da je Munro umrla v ponedeljek zvečer v domu za starejše v Ontariu.

Napoved

petek, 17. maj