V sklopu projekta Europeane v Sloveniji zbiranje spominov na 1. svetovno vojno

21. marec 2012  |  Objavljeno v Slovenija

foto

Evropska digitalna knjižnica, arhiv in muzej Europeana je lani v Nemčiji pričela z izvajanjem projekta Europeana 1914-1918. Projekt je namenjen zbiranju spominov in družinskih zgodb, povezanih s prvo svetovno vojno. Sedaj se širi v Slovenijo, kjer bodo dnevi zbiranja spominov potekali v Novi Gorici, Mariboru in Celju.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila direktorica Fundacije Europeana in Evropske knjižice v Haagu Jill Cousins, je projekt zasnovan na principu množičnega prispevanja dokumentov iz prve svetovne vojne. Izpostavila je pomen digitalnih arhivov, preko katerih se javnost lahko seznani z določenimi predmeti kulturne dediščine, ki so v digitalnem arhivu zbrani na enem mestu.

Potek projekta v Sloveniji je predstavila predstavnica Europeane 1914-1918 v Sloveniji in vodja službe za digitalno knjižnico v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) Karmen Štular Sotošek. Kot je dejala, želijo s spodbujanjem posameznikov k odkrivanju spominov, fotografij in predmetov svojih prednikov ustvariti edinstven vseevropski virtualni arhiv 1. svetovne vojne.

V Sloveniji bodo Dnevi zbiranja spominov, podnaslovljeni 1. svetovna vojna skozi dokumente vsakdanjega življenja, potekali 28. marca v Knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, 19. aprila v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v Mariboru in 23. maja v Osrednji knjižnici Celje.

V Novi Gorici kjer je po besedah Štular Sotoškove že vse nared za prvo akcijo zbiranja spominov, bo na voljo šest delovnih postaj. Na dogodkih bodo prisotni strokovnjaki in zgodovinarji, ki bodo prispevke pregledali in komentirali njihovo pomembnost, digitalizatorji in katalogizatorji pa jih bodo naložili na spletni portal Europeana. V Sloveniji bodo pozneje dostopni tudi na portalih dLib in Kamra.

Dnevi zbiranja spominov so bili do sedaj organizirani v Nemčiji, Veliki Britaniji in Luksemburgu. Po besedah zgodovinarja Franka Drauschkeja iz Berlina je v večjih mestih po državi potekalo devet dogodkov, na katerih so zbirali spomine in zgodbe, povezane z družinskimi zgodovinami. Do zdaj so zbrali že 25.000 digitalnih slik. Med njimi so neobjavljeni dnevniki, z roko narisani zemljevidi, portreti, skice in fotografije.

Izpostavil je tudi razliko med Nemčijo in Veliko Britanijo. V prvo so ljudje prihajali s celimi škatlami gradiva, v Veliki Britaniji pa so posamezniki prinašali po manj objektov.

Partner projekta v Sloveniji in glavni koordinator dogodkov zbiranja ter digitaliziranja spominov je NUK. Na Europeani je trenutno dostopnih skoraj 250.000 digitalnih vsebin iz Slovenije. Od tega je NUK prispeval 205.000 enot kulturne dediščine. Vseh dokumentov, dostopnih na Europeani, je 20 milijonov.

Obvestila

Prijava na prejemanje obvestil po elektronski pošti

Naj 10 v slovenskih knjigarnah

Knjige za odrasle - oktober 2015

 1. E. L. James: Grey, Učila International, 14,90 evra
 2. Thomas Piketty: Kapital v 21. stoletju, 39,96 evra
 3. Ciril Zlobec: Ljubezen čudež duše in telesa, Mladinska knjiga, 24,94 evra
 4. Louise L. Hay: Življenje je tvoje, Iskanja, 12,48 evra
 5. Vojko Kavčič: Umovadba za bistre možgane v poznih letih, založba Miš, 24,95 evra
 6. Jorge Bucay: To ni žalostna zgodba, Mladinska knjiga, 14,95 evra
 7. Alenka Kodele: Torte in tortice, Kmečki glas, 6 evrov
 8. Joel Dicker: Resnica o aferi Harry Quebert, Mladinska knjiga, 17,99 evra (mehka vezava), 37,96 evra (trda vezava)
 9. Drago Jančar: To noč sem jo videl, založba Modrijan, 17,30 evra
 10. Giulia Enders: Čarobno črevesje, Mladinska knjiga, 19,95 evra

Knjige za otroke in mladino - oktober 2015

 1. Astrid Lindgren: Pika nogavička, Mladinska knjiga, 24,94 evra
 2. Ela Peroci: Muca Copatarica, Mladinska knjiga, 12,95 evra (miniaturna izdaja), 14,95 evra ali 16,95 evra (zbirka Knjiga pred noskom)
 3. Kajetan Kovič: Maček Muri, Mladinska knjiga, 12,95 evra (miniaturna izdaja) ali 16,95 evra
 4. Damijan Stepančič: Juri Muri po Sloveniji, založba Miš, 24,95 evra
 5. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ, Mladinska knjiga, 19,95 evra
 6. Vladimir P. Štefanec: Sem punk čarovnica, debela lezbijka in ne maram vampov, Modrijan, 16,50 evra
 7. Uspavanke z ilustracijami Jelke Reichman (skupaj s CD), 12,95 evra (miniaturna izdaja) ali 21,40 evra
 8. Antologija Medvedi in medvedki, Mladinska knjiga, 32,96 evra
 9. Anja Štefan: Svet je kakor ringaraja, Mladinska knjiga, 39,90 evra
 10. Metuljček cekinček, glasbena slikanica s pesmimi Janeza Bitenca in ilustracijami Jelke Reichman, 29,95 evra
Vir: Združenje knjigotržcev