Prva seja upravnega odbora Prešernovega sklada v Kranju

22. september 2011  |  Objavljeno v Slovenija

foto

Upravni odbor Prešernovega sklada se je prvič sestal zunaj Ljubljane in v kranjski mestni hiši preučil okrog 80 predlogov za nagrade leta 2012. Odbor že dlje časa sodeluje s Prešernovim mestom, v zadnjem letu mandata pa so si člani zaželeli vsaj eno sejo opraviti v Kranju ali Vrbi, je povedal predsednik odbora Jaroslav Skrušny.

Do 15. septembra je na razpis prispelo okrog 80 predlogov za kandidate za Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada 2012, natančneje za 62 posameznikov in posameznic, je v poročni dvorani kranjske mestne hiše pojasnil Skrušny. Slaba polovica predlogov jih je za “velike nagrade”, ostale pa za nagrade Prešernovega sklada, je še dodal.

Kot običajno je največ predlogov s področja scenskih umetnosti, po številu predlogov pa je na drugem mestu književnost, medtem ko je po oceni Skrušnyja predlogov za likovno umetnost in glasbo približno enako. Upravni odbor bo o osmih nagrajencih odločal šele novembra, ko bo “presejal” predloge posameznih strokovnih komisij.

Na seji v Kranju je upravni odbor spregovoril tudi o naslednji proslavi na predvečer Prešernovega dneva, Skrušny pa je zaenkrat zaupal le, da je že izbran režiser: dogodek v Cankarjevem domu bo leta 2012 potekal pod režijsko taktirko Matjaža Pograjca. Odbor je danes sicer obravnaval tudi finančno stran podeljevanja nagrade in dela komisij.

Upravni odbor Prešernovega sklada s Kranjem sodeluje že dlje časa: leta 2008 so bili po razglasitvi nominirancev v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost predstavljeni vsi kandidati, leta 2010 pa je galerija gostila vse aktualne nagrajence že dan po uradni razglasitvi. Letos so v Prešernovem mestu prvič vse nagrajence zbrali na prireditvi z imenom Shod muz na kranjskem Parnasi.

Delovni obisk odbora v Kranju je Skrušny pojasnil s tem, da so zaključek svojega mandata člani odbora želeli “kronati z bolj slovesno sejo” v Kranju ali Vrbi, torej v okolju, “ki tovrstnemu dogodku prisodi”. Kot je pojasnil za STA, bo odbor zaradi obnovitvenih del v Prešernovi hiši v Vrbi morda zasedal prihodnje leto ob zaključku mandata aktualnega sklica.

Devet članov odbora je v Kranju sprejel župan Mohor Bogataj, ki jim je zaželel uspešno delo. Pred začetkom seje in pridružitvijo zamujajočega desetega člana pa jim je še predstavil številne občinske dosežke na področju kulture, med drugim tudi letos odrto novo mestno knjižnico, ki po njegovih besedah upravičujejo sloves Kranja kot Prešernovega mesta.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada imajo svoje korenine v letu 1947, ko so bile prvič podeljene nagrade za umetnost in znanost. Leta 1955 so se preimenovale v Prešernove nagrade, takrat pa je bil tudi ustanovljen Prešernov sklad. Večje spremembe je nato prinesel zakon iz leta 1961, ki je ločil Prešernovo nagrado in nagrade Prešernovega sklada, s katerimi ministrstvo za kulturo ustvarja spodbudne razmere za ustvarjalnost na področju kulture.

O obeh nagradah vsako leto odloča in jih podeljuje Prešernov sklad, ki ga upravlja 15-članski upravni odbor. Njegove člane za štiriletni mandat imenuje državni zbor, zadnjič pa se je to zgodilo 28. maja 2008. Na konstitutivni seji 16. julija 2008 je upravni odbor za svojega predsednika izvolil Jaroslava Skrušnyja.

Obvestila

Prijava na prejemanje obvestil po elektronski pošti

Naj 10 v slovenskih knjigarnah

Knjige za odrasle - julij 2015

 1. Ciril Zlobec: Ljubezen čudež duše in telesa, Mladinska knjiga, 24,94 evra
 2. Sylvia Day: Prebujena, Mladinska knjiga, 13,99 evra (mehka vezava), 29,95 evra (trda vezava)
 3. Božo Repe: S puško in knjigo, Cankarjeva založba, 37,96 evra
 4. Louise L. Hay: Življenje je tvoje, Iskanja, 12,48 evra
 5. Jo Nesboe: Leopard, založba Didakta, 17,99 evra (mehka vezava), 37,99 evra (trda vezava)
 6. Jojo Moyes: Skupaj, Mladinska knjiga 15,99 evra (mehka vezava), 32,96 evra (trda vezava)
 7. Andrej E. Skubic: Samo pridi domov, založba Modrijan, 24,80 evra
 8. Margaret Mazzantini: Ne premikaj se, Mladinska knjiga, 13,99 evra (mehka vezava), 32,96 evra (trda vezava)
 9. Vojko Kavčič: Umovadba za bistre možgane v poznih letih, založba Miš, 24,95 evra
 10. Vesna Milek: Razpoložena za Pariz, založba Beletrina, 24 evrov

Knjige za otroke in mladino - julij 2015

 1. John Green: Kdo si, Lažna mesta, Mladinska knjiga, 13,99 evra (mehka vezava), 29,95 evra (trda vezava)
 2. Kajetan Kovič: Maček Muri, Mladinska knjiga, 12,95 evra (miniaturna izdaja) ali 16,95 evra
 3. John Green: Krive so zvezde, Mladinska knjiga, 13,99 evra
 4. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ, Mladinska knjiga, 19,95 evra
 5. David Walliams: Babica barabica, Mladinska knjiga, 19,95 evra
 6. Gayle Forman: Če ostanem, Mladinska knjiga, 11,99 evra (mehka vezava), 24,95 evra (trda vezava)
 7. Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in tiranska tlaka turboskreta 2000, Mladinska knjiga, 11,95 evra
 8. John Green: Kdo si, Aljaska?, Mladinska knjiga, 13,99 evra (mehka vezava), 29,95 evra (trda vezava)
 9. Neville Astley: Pujsa Pepa: Juretov dirkalnik, DZS, 8,90 evra
 10. Andrej Predin: Mica pri babici: Čarobni cilinder, založba Morfem, 19,90 evra
Vir: Združenje knjigotržcev